Blogg

Avslutar avel, hemsida och Instagramkonto

2018-10-31 10:11 | 0 kommentarer

Hej!

Kaniner kommer alltid att ligga mig varmt om hjärtat och kommer troligtvis alltid att finnas hemma hos mig. Men nu har jag bestämt mig för att inte fortsätta med avel. Den största anledningen till det är att det finns så ofantligt många kaniner som söker nya hem. Adoptera mera! 

Min hemsida och mitt Instagram-konto med solimas_dvargkaniner kommer därför att avslutas.

Ta hand om era fyrbenta och ge dom mycket kärlek och utrymme till sitt naturliga beteende. Stort tack till alla kaninköpare genom åren, ni är naturligtvis välkomna att höra av er till mig ändå.

Mvh Sara


Uppdatering

2018-10-20 07:23 | 0 kommentarer

Det har hänt en hel del sedan jag uppdaterade senast.

Flingan och Twix har somnat in. Chip-Freja bebisen (ännu utan namn) har flyttat hit. En dvärgvädur i den vackra färgen madagaskar. Bor tillsammans med Pigall, håller tummarna att det ska fortsätta att gå bra. Elton är fortfarande lika blyg som han är vacker. Kan inte sluta titta på denna kanin. Utställning i november om jag kommer iväg. 

Men det som är i ropet hos mig just nu är att jag har ”djur i bur ångest”. Är det verkligen ok? Det känns inte så just nu, även om jag har burar som är nästa 1x3 meter till mina dvärgkaniner. De har gott om plats och kan utöva sina naturliga beteenden, men ändå. Avel känns inte heller så lockande i dagsläget med tanke på alla tusentals kaniner som ständigt söker nya hem. Vem tar hand om alla? Många funderingar just nu.

En flytt är på gång och när allt är på plats i det nya återkommer jag igen. Följ mig gärna på Instagram där jag heter solimas_dvargkaniner.

Hoppas ni njuter av den vackra hösten vi har och ger era kaniner chansen att få göra detsamma!


300kg halm

2018-09-04 20:39 | 0 kommentarer

 - Köpt halm (en stor bal på 300kg fick jag med mig hem så nu ska kaninerna vara varma hela hösten/vintern/våren). 

- Städat burar.

- Flyttat hagar.

Kvar att göra den här veckan är att hämta hö (håller tummarna varje gång eftersom att alla håller hårt i sina höbalar nu för tiden) och sen är det dags att klippa klor på alla kaninerna igen. 

Ikväll var första gången på länge som jag verkligen tog mig tid att vara ute hos kaninerna. Tid är en bristvara nu för tiden. Men ikväll var det riktigt härligt med kaninpyssel. Kändes som att jag hade all tid i världen. 

Medan jag städade burarna idag tänkte jag att jag skulle beställa nya burar från Fäboden tills vi flyttar. Jag har aldrig haft en helt ny kaninbur och nu när vi äntligen har köpt hus så vill jag fräscha upp kaningården. Fäboden har bra fackburar till bra pris, två fyrfackare som man kan göra om till två stora tvåfackare. Så får det nog bli!

Jag letar fortfarande lite smått efter en hona som ska passa till Elton, inte lätt med en mindre vanlig ras och färg.

Ni följer mig väl på Instagram? solimas_dvargkaniner


Chip har fått en kull med Solimas Summer

2018-08-07 10:25

Det är inte min kull, men ändå lyckan man känner när man får en bild på en kull nyfödda dvärgvädurar hos Tunstagården. 5 stycken, fyra siameser och en madagaskar vad de kan se. Solimas Summer är efter Dragongårdens Alfred och Cumulus Tilda så dessa bebisar kan inte bli annat än helt fantastiska när Chip dessutom är pappa. Jag ska självklart åka och hälsa på och känner jag mig rätt så tingar jag säker en eller två av dom...

Hemma är det lugnt som vanligt. Elton börjar sakta känna sig mer trygg här. Han är en blyg kille och det kommer nog att ta lite tid innan han är helt med på noterna, men han är väldigt snäll. Dvärgvädurs-tanterna tycker att det är sååå spännande med en ny kille i kaningården. Jag hoppas att Dalarnas KAF kommer att ha en utställning i vinter så att han kan bli bedömd med bra päls innan vårens fällning kommer igång. Håller ögonen öppna efter en passande hona. Tänker att jag håller mig till ett avelspar för att inte kaninerna ska bli för många i antal.


Liten Rex

2018-08-04 22:17 | 0 kommentarer

Torsdagkväll kom jag äntligen hem med en efterlängtad kanin. Han heter Eketorpets Troublemaker, kallas för Elton. Han är av rasen Liten Rex i den vackra färgen beige. Det ska bli spännande med en helt ny ras. Redan efter första dagen kunde jag konstatera att han är helt olik mina dvärgvädurar i temperamentet. Snäll men på gång liksom. Jag hoppas att jag ska hitta en passande hona inför nästa avelssäsong.

Flingan, Pigall och Twix mår alla bra. De njuter ute i betesburarna och är otroligt tacksamma att hålla på med.


Det blev inga kaninungar i år

2018-07-16 07:44 | 0 kommentarer

Väntande med spänning på vad som komma skulle, men tyvärr helt i onödan. Flingan födde en stor siamesfärgad unge 3 dagar efter beräknat datum, dödfödd. Så tråkigt, dels för att det var sista chansen mellan Flingan & Chip, dels för att hon älskar att vara mamma och dels för att jag gärna ville ha siames (eller madagaskar) efter henne. Avelns tråkiga baksida. Något som är ännu tråkigare är att hon har svårt att återhämta sig. Vi kämpar på i sommarvärmen.

Twix gick tom...

Som det ser ut nu har jag inga avelshonor till nästa år. Men det kan hända mycket fram till nästa avelssäsong. Håller tummarna att allt ska gå enligt önskemål.


Liten Rex

2018-06-15 22:02 | 0 kommentarer

Igårkväll fick jag ett meddelande från en domare (som jag har känt sedan länge tack vare kaninhoppningen). Hon skrev om en Liten Rex i färgen beige och tyckte att jag skulle köpa honom då han ser lovande ut. Jag hörde av mig till uppfödaren idag. Efter ett trevligt samtal och flera sms bestämde jag mig för att tinga honom. Jag har haft ögonen på rasen ett tag men inte fastnat för någon kanin, tills nu. Vilken goding! Bild ligger på mitt Instagram-konto. Håller tummarna att allt ska ordna sig med transport. Så istället för att vänta på plats gör jag mer plats i kaningården.

Hemma njuter kaninerna av sommaren. Allt är lugnt, hagarna flyttas runt. De äter och gräver och njuter av livet. Chip är fortfarande lite hängig till och från men veterinären tyckte att jag skulle avvakta så jag gör det. Han är en kanin som trivs bäst under årets kallare månader så jag misstänker att det är så även nu. 


Rätt födelsår

2018-06-06 07:13 | 0 kommentarer

Jag skrev fel födelseår på Flingan igår. Hon är född 2015. Det är Chip som är född 2013.

Jag har som regel att inte para en hona för första gången om hon är äldre än 2år. Jag parar en hona första gången när hon är mellan 1-2år. Det är för att jag vill att hon ska vara mentalt (och fysiskt) mogen för kull. Om man vill ställa ut har man dessutom gott om tid för det innan honan får kull. Jag avlar inte vidare på honor som har passerat 4år. Dräktighet och att ta hand om de små liven tar hårt på kroppen, därför har jag satt 4år som gräns.

Jag vet att alla uppfödare tänker olika om avel och allt vad det innebär, men såhär tänker jag och jag står för det. Avel är fantastiskt roligt men kaninens hälsa kommer alltid i första hand.


Chip 💕 Flingan

2018-06-05 18:46 | 0 kommentarer

Idag gjorde jag tankar till verklighet och parade mina två favoritkaniner. Chip har träffat Flingan och eftersom att hon är brunstig året runt var hon inte direkt svårövertalad. Två lyckade parningar blev det. Hon är en fantastisk avelshona och kommer att ta väl hand om sina små. Jag har sagt att hon inte ska gå i avel något mer p g a att hon lämnar stora ungar, men Chip är liten och förhoppningsvis kompenserar han hennes storlek. Flingan är född 2015 och har haft kullar tidigare så på så sätt är det ingen fara. Chip är utställd och stambokförd på 93,5 poäng. Flingan är ej utställd och kommer därför att lämna en lucka i stamtavlan MEN även om den här kullen är renrasig så tas den i första hand för att kaninerna har ett fantastiskt temperament och att jag själv vill spara en unge från kullen. Chip och Flingan är fullt friska, bär inte på några genetiska defekter och de är inte släkt med varandra. Håller tummarna för ett gäng madagaskar och kanske någon siames.

Något som är mindre kul är att Chip även har varit på date med sin dotter (TJUVPARNING!). Jag är helt emot inavel och linjeavel, förstår inte syftet och tycker att det är onödigt. Så hur jag ska göra om det blir en kull även här vet jag faktiskt inte. Någon erfaren uppfödare på området får gärna höra av sig för tips och råd.


Utställning i Nusnäs

2018-06-02 22:32 | 0 kommentarer

Så var dagen för utställning i Nusnäs äntligen här. Inga toppenresultat på långa vägar men en mycket trevlig dag! Jag vill åka iväg på fler utställningar även om jag inte har något att ställa ut. Så mysigt att gå runt och titta och prata med alla med samma intresse.

Pigall blev ej godkänd p g a hakpåse.

Twix blev bedömd och stambokförd på 92 poäng. Avdrag för fällning och att hon är pösig.

Ture blev bedömd på 89,5 poäng. Avdrag för hög vikt (fint hull men han är en stor kille), fällning och gula tassar (han lever härligt kaninliv och är aldrig ren).

Twix har även varit på date med fina Treo som blev bedömd på 94 poäng idag. Tyvärr var hon måttligt intresserad. Jag kunde inte se någon lyckad parning men håller ändå tummarna. Eftersom att Pigall ej blev godkänd på utställning så kommer hon inte att gå i avel. Detta för att hon inte kan lämna en full stamtavla bakåt.

Vädurar är fantastiskt trevliga kaniner men jag funderar ändå lite smått på att ta in en ny ras i kaningården. När jag har plats för det. Ska fundera mer, det finns så många raser och färger att välja på.


Besökare idag: 1 | Denna månad: 12 | Totalt: 2141